haut nah logo
nav naar zalenoverzicht naar zaal 1 naar zaal 2 naar zaal 3
Tentoonstelling Haut nah

Door een groene stip [green dot] op de plattegrond aan te klikken, gaat u naar een andere zaal. U bevindt zich in de zaal met de rode stip[red dot].

Aan deze thematentoonstelling 2020 nemen de volgende Hengelose (niet allen MHHK-exposanten) kunstenaars deel:
Irma Bruggeman, Johan Bruinenberg, Talya Damhuis-Meller, Pier van Dijk, Remco Dikken, Onno Dirks, Ton Duivenvoorden, Hettie Franken, Renata de Frankrijker, Noud van Galen, Ria Geerdink, Erna ter Haar, Martha Lucía Inagán, Gerry Hesselman Bouwhuis, Ali Koubâa, Marian Kromkamp, Ricardo Liong-A-Kong, Hiske Loomans-de Sonneville, Gerrie Lulof, Gertie van Nuenen, Otto Oelen, Bert van Santen, Gonda Steffens, Tineke van Steijn, Fenneke ten Thij, José Verstappen, Esther de Vries, Herna Wielink en Anne Wind.

In januari, peinsend over het thema en de bijbehorende presentatie van de zomertentoonstelling van het Museum voor Hedendaagse Hengelose Kunst (MHHK), kwam ik op 'nabijheid': hoe dicht moet je iemand op de huid zitten om hem te kennen? Een beetje theoretische vraag, meer bedoeld om je af te vragen of de onderlinge verhouding beïnvloed wordt door de nabijheid van de ander.
Beeldend kan dat op verschillende manieren uitpakken.
De presentatie zou dan plaats kunnen vinden in een zaal, waar een aantal manicures / pedicures over hun werk vertellen terwijl de aanwezigen hun handen en voeten konden laten 'doen'.

En toen kwam Covid-19 in ons leven, en moesten we juist laten wat we voor Haut nah wel moesten doen: iemand fysiek op de huid zitten.
Er wordt gesproken over 'social distance', maar ik denk dat men 'physical distance' bedoelt, sociaal komen we juist dichter bij elkaar.

Het grappige is dat we nu door asociaal te zijn, juist sociaal zijn: de man met kleffe handen mogen we nu (gelukkig) geen hand meer geven.

Een mooi aantal Hengelose kunstenaars heeft ondanks / dankzij deze vreemde tijden gehoor kunnen geven aan de oproep van Haut nah (pdf, 900 kB). In de volgende zalen is het resultaat te zien.

Straks als de fysieke beperkingen voorbij zijn, wordt er een (beamer)presentatie met wellicht manicure / pedicure georganiseerd en dan zullen we ook die man met kleffe handen de handen schudden.

Mei 2020

^