Kinderspel logo
nav MHHK home Kinderpsel 1 Kinderpsel 2
Tentoonstelling Kinderspel

Door een groene stip [green dot] op de plattegrond aan te klikken, gaat u naar een andere zaal.
U bevindt zich op de introductiepagina van de tentoonstelling Kinderspel.
De tentoonstelling beslaat twee zalen: Kinderspel [1/2] en Kinderspel [2/2].

djoel Aan deze thematentoonstelling 2014 nemen de volgende Hengelose (niet allen MHHK-exposanten) kunstenaars deel:
Marijke Agterbosch, Agnes Booijink, Ebba van der Bijl, Leo Bos, Jozef de Bot, Irma Bruggeman, Pier van Dijk, Onno Dirks, Noud van Galen, Ria Geerdink, Viktoria Gudnadottir, Gerry Hesselman, Merit de Jong, Ricardo Liong-A-Kong, Hiske Loomans-de Sonnaville, Nanon CF Morsink, Dianne Nieuwland, Gertie van Nuenen, Fra Paalman, PseudonieM, Bert van Santen, Tineke van Steijn, Fenneke ten Thij, Piet Verberne en Derya Zenginoglu.


Djoel

Djoel is een bekend Surinaams kinderspel. Zoals met veel kinderspelen is de herkomst moeilijk te achterhalen, maar feit is dat djoel al heel lang bestaat. Het is denk ik het meest populaire kinderspel in Suriname. Je kan het zien als een soort groepstikkertje met een paar extra regels.

Djoel wordt in de buitenlucht en op zand gespeeld. Er zijn twee teams van minimaal 2 spelers elk. De grootte en de belijning van het spelvlak is afhankelijk van het aantal spelers. Met een teamgrootte van drie wordt een rechthoek in twee gelijke vlakken verdeeld. Er zijn dan twee dubbele horizontale lijnen en een dubbele verticale lijn die door de verdedigende partij ‘bewaakt’ moeten worden; zij mogen niet buiten deze dubbele lijnen komen. De aanvallende partij moet aan de overkant (en terug) zien te komen, zonder aangetikt te worden. Als er een speler aangetikt wordt, is hij 'out', wordt er van positie gewisseld; hij is ook 'out' als hij buiten het spelveld komt. Er wordt gerend, ‘gedoken’ (met dank aan het zand), gezweefd en geschreeuwd.

Djoel is een strategisch spel. Het aanvallende team probeert de verdedigende partij letterlijk op het verkeerde been te zetten, om zo een opening te forceren zodat ze een vak verder kunnen.

(…)
Soms speelde mijn oom mee en dan rende hij, met zijn dochtertje op zijn schouders, naar de achterlijn en terug. Op mij als kind heeft dat een grote indruk gemaakt, zo'n grote man die met kinderen meespeelde. Uiteraard was het geweldig als je hem getikt had, maar ja, dan stond hij een lijn te verdedigen, en geloof me, geen kind kwam er langs.
Patricia Veerman - de Graav
(…)


Uitnodiging presentatie tentoonstelling Kinderspel >>>

^